Op deze pagina maak je kennis met onze kruisbestuivers.

Hunk? Kruisbestuivers?

Zo noemen wij de bedrijven en organisaties die Wetenschapje een duwtje in de rug geven. Ze zetten onze podcast mee in de kijker en zorgen er zo voor dat Wetenschapje een ruimer publiek bereikt dan wij alleen zouden kunnen.

Hieronder vind je een overzicht van

ALLEMAAL LEUKE DINGEN DIE JE BIJ HEN KAN LEREN, ONTDEKKEN OF DOEN.

Veel plezier!

ROBOTS4ALL

Robots4All brengt de boeiende wereld van wetenschap en techniek dichterbij door verkoop van STE(A)M-producten. Als officiële dealer van o.a. Micro:bit, Ozobot en Makeblock houden we van experimenteren en toepassingen uitwerken. Zo garandeert Robots4All een excellente dienst na verkoop. We zijn er voor elk niveau en elke leeftijd, voor zowel consumenten als organisaties/bedrijven/scholen. Via onze partner ’t Lab organiseren we workshops.

JVS

JongerenVERENIGING VOOR STERRENKUNDE

De Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde (JVS) brengt sterrenkunde en aanverwante wetenschappen samen met jeugdig Vlaanderen. Wij doen dit in de vorm van leuke activiteiten/uitstappen doorheen het jaar waarin de twee zo goed mogelijk gekoppeld worden. De vereniging zorgt voor een vaste band tussen alle kernen binnen Vlaanderen.

 

Onze doelgroep ligt tussen 12 en 25 jaar. Bij een lidmaatschap kan je genieten van ons eigen tweemaandelijks tijdschrift, de Astra. Die staat bomvol leuk wetenschappelijk en verenigingsnieuws.

JVS Logo.png

Veel van de Vlaamse sterrenwachten hebben ook een aanbod voor -12-jarigen. Via onze website kan je jouw lokale sterrenwacht makkelijk vinden!

 

Als niet-lid ben je natuurlijk ook van harte welkom op onze activiteiten, al dan niet aan een iets hogere prijs.

VLAAMSE WETENSCHAPSAGENDA

Tienduizend vragen voor de wetenschap

 

Aan de basis van de Vlaamse Wetenschapsagenda liggen meer dan tienduizend vragen – vragen die Vlamingen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden bezighouden. Tijdens de campagne Vraag voor de wetenschap in het voorjaar van 2018 kreeg iedereen de kans om vragen in te sturen. Snuister door de meer dan tienduizend vragen via onze website. Meer dan duizend vragen werden ook al beantwoord! Ook de jongste onder ons hebben heel wat vragen voor de wetenschap. Zo vraagt Sarah (10 jaar) zich af hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Samuel (7 jaar) wil dan weer weten of het mogelijk is om binnen een paar jaar raketten nog verder de ruimte in te sturen en er misschien zelfs te gaan wonen. Ook Kwinten (11 jaar) is geïnteresseerd in de wetenschap. Hij wil weten hoe we de zee weer proper krijgen.

Benieuwd naar alle vragen? Die vind je terug op onze website! 

DIGITALE WOLVEN

Met Digitale Wolven willen we kinderen en jongeren (6-18 jaar)  met ICT in contact laten komen. Dit alles op een laagdrempelige manier om de mogelijkheden maar ook de fun te tonen en te laten voelen dat creëeren even leuk kan zijn als consumeren!

PLANTENTUIN MEISE

PLANTEN KUNNEN ALLES!

 

Euh, wablief? Planten kunnen NIETS. Oké, een beetje groen staan wezen. En groeien als het meevalt, maar dan héél traag!

Als wij jou nu eens vertellen dat planten kunnen communiceren, vliegen en zwemmen, verleiden én kindjes maken zonder te vrijen. Zou je ons dan geloven? En stel je dit eens voor: ik hak je vinger af, en er groeit gewoon een tweede jezelf vanuit je pinkje. Kan niet? KAN WEL! Niet bij mensen of dieren, maar bij planten wel.

Benieuwd naar nog meer plantengeheimen? Of geloof je ons niet en wil je dit allemaal met je eigen ogen zien? Groot gelijk! ... Kom er zelf kennis mee maken. In Plantentuin Meise groeien 18 000 plantensoorten van over de hele wereld van regenwoud tot woestijn.

NATUURPUNT

50 DINGEN DIE JE MOET DOEN VOOR JE 12

Een boomhut bouwen, een modderbad nemen, bloemen in je haar vlechten … Natuurpunt daagt je uit om 50 avontuurlijke buitendingen te doen voor je 12 bent. Buiten ravotten, ontdekken, onderzoeken, … is goed voor je gezondheid en je zal nooit je eerste wilde stapjes in de natuur vergeten. Dus trek je speelkleren aan, download de 50 dingen kaart en vink ze allemaal af met een lekker vuile moddervinger. 

logo 50 wilde dingen.png

MUSEUM VOOR 

NATUURWETENSCHAPPEN

 

Antwerpen is een echt walvissen-fossielen-kerkhof! Paleontologen van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel hebben in 2013 een mooi skelet opgegraven. Het blijkt van een nieuwe walvissensoort die 3 miljoen jaar geleden leefde! Een voorloper van de noordkapers: walvissen met een grote kop, een stijve nek en peddelvormige flippers. Ze noemden dit exemplaar Antwerpibalaena liberatlas.

TECHNOPOLIS

VOER PROEFJES UIT ALS EEN ECHTE WETENSCHAPPER

 

Kan een tekening zwemmen? Kunnen regenwolken in de keuken verschijnen? En kunnen we met onze oren proeven? Er is maar één leuke manier dat te weten te komen: door te experimenteren! Surf naar onze website waar je meer dan 80 verschillende proefjes vindt. Zin in een wekelijkse portie nieuwe experimenten? Abonneer je dan op het Youtube-kanaal. 

EOS

IEDEREEN WETENSCHAPPER

 

Burgerwetenschappers gezocht! Iedereen die dat wil, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Van vogels tellen tot speuren naar exoplaneten. Op het platform Iedereen Wetenschapper vind je meer dan honderd projecten voor burgerwetenschappers. Onderzoekers vragen jouw hulp bij hun studie. Doe mee, individueel, in groep of met je school.

KINDER-UNIVERSITEIT

De kinderuniversiteiten zijn er voor nieuwsgierige aagjes tussen 5 en 12 jaar die willen weten hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat. Je bent voor heel eventjes student en krijgt les zoals ‘echte’ studenten, volgt laboratorium-sessies zoals ‘echte’ studenten of gaat op veldonderzoek zoals ‘echte’ studenten. En na afloop… krijg je een diploma!